Штампа

БEСПЛАТНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА

За бесплатну припремну наставу из српског језика и математике, која у Техничкој школи „Раде Металац“ почиње у понедељак 2. марта, до сада се пријавило 160 ученика завршних разреда осмогодишњих школа Града Лесковца.

Остало је још 40 – так слободних места за која ученици могу да се пријаве најкасније до понедељка.
Slika 1

Са ђацима ће радити професори српског језика и математике ове установе, а ученици ће бити распоређени у 10 група. У наредна три месеца професори ће, по утврђеном распореду, са ђацима проћи све задатке из збирки које је ресорно Министарство пустило у продају након зимског распуста.

Резултати постигнути на главној проби матуре 24. и 25. априла професорима који че држати припремну наставу и те како ће бити важни јер ће се искристалисати које наставне јединице са ђацима евентуално треба поново прорадити како би они били спремни за полагање у јуну. Ову активност, коју организујемо већ другу годину, и те како сматрамо доприносом у пружању помоћи, пре свега, ученицима, а свакако и њиховим родитељима јер нису сви у могућности да додатно плаћају припрему својој деци, рекла је гостујући у Јутарњем програму Телевизије Лесковац ПР Техничке школе Тамара Николић.

Она је овом приликом упутила апел ученицима да пожуре и упишу се на време јер је број деце по групи ограничен али и свим средњим школама на територији Града да размисле и у договору са професорима организују овакву активност јер би се на тај начин обухватио већи број ђака.

Када је уписна политика за наредну школску годину у питању Техничка школа уписаће 12 одељења са преко 350 ђака али ће један број ученика моћи да се упише у посве нов образовни профил – Техничар за роботику. Ученици ће кроз четворогодишње школовање стећи знање из области роботике као мултидисциплинарне научне области. До знања и вештина доћи ће кроз изучавање теорије из области роботичких система, махатронских компоненти и вештачке интелигенције као и кроз њихову примену у реалном окружењу.

-Пошто је реч о настави из домена високе технологије она ће бити извођена у посебно формираном и опремљеном кабинету. Ученици ће научити да програмирају најједноставнијег робота, да раде са додатним компонентама: сензорима, камерама и, што је најважније, савладаће могућност укључивања робота у аутоматизовану производну линију тј. биће обучени да опслуже ЦНЦ машине, истакао је у Јутарњем програму ТВ Лесковац директор Техничке школе Славољуб Станојевић.

У периоду иза нас у школи су у сарадњи са Саветовалиштем за младе одржане три трибине на тему наркоманије, са Народним музејом предавање о Холокаусту, а у сарадњи са Едукационим центром са ученицима установе континуирано се ради на промоцији људским права. Стручно усавршавање наставника је континуирани процес у школи у прилог чему говори и податак о броју одржаних семинара.

Slika 2

Оно што предстоји је обележавање Дана ове образовне установе низом активности чија ће завршница бити 18. марта. Крајем месеца биће организован Дан отворених врата за ученике основних школа.Техничка школа организоваће превоз за све заинтересоване ђаке.