Штампа

МИНИСТАРСТВО УВОДИ ПРАГ ЗНАЊА ЗА УПИС У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Лесковац, 05.03.2015. – Ове године за упис у први разред средње школе водиће се рачуна о прагу знања о чијем нивоу Министарство просвете, науке и технолошког развоја интензиво размишља . Наредних дана изаћи ће и са конкретним предлогом.

2

То заправо значи да ће четворогодишње образовне профиле моћи да упишу ученици који су освојеним поенима на малој матури уз број бодова на основу успеха из основне школе прошли праг знања које ресорно министарство буде одредило. Уколио дјак не оствари праг знања моћи ће да упише профил у трогодишњем трајању школовања.

-Не могу се исто третирати ученици који на тестовима знања освоје одредјени број бодова и они који на тестовима добијају по један, два, а не ретко и нула бода. Сви ће добити своју шансу, места у средњим школама ће бити 5 посто више од броја ђака који завршавају осмогодишњу школу али мора се знати ред, казао је помоћник министра просвете за средње образовање Зоран Костић у разговору са директорима средњих школа са територије школских управа Лесковац и Ранилуг на састанку који је одржан у Техничкој школи “Раде Металац” у Лесковцу.  

1

Када је уписна политика за средње школе у питању ове године радиће се на јачању трећег степена школовања – занатска занимања.

-Претходне школске године директори одређеног броја установа избацивали су трећи степен иако је ресорно министарство упозоравало да се то не чини. Са друге стране сви они профили који су прошле године опстали са по 15 ђака нема сврхе тражити за наредну школску годину јер је извесно да нема интересовања деце за њих. Као што нема смисла продуковати кадар за Националну службу за запошљавање што се чини повећавањем броја одељења за атрактивне школе као што су медицинске И економске, рекао је помоћник министра Зоран Костић и додао да се размишља о гашењу по једног одељења у тим образовним установама.

Министарство просвете наставља са процесом рационализације радних места али мишљење Зорана Костића је да ова бранша неће бити много погођена процесом рационализације због доброг Колективног уговора.

-Њим је предвиђено да се прво допуне норме свима онима који је немају јер у том укрупњавању видимо смањивање броја људи ито је процес који ће бити спроведен до септембра, истакао је Костић.

Састанку са директорима средњих школа присуствовали су начелник школских управа Мирослав Стаменковић, начелник за средње образовање Драган Маринчић, начелник ШУ Лесковац Томислав Симоновић и начелница Управе за друштвене делатности Града Лесковца Сузана Станковић Илић.