Штампа

Ново руководство Ученичке задруге

19.04.2023. године

Након истека четворогодишњег мандата директору Ученичке задруге, Управном и Надзорном одбору, на Скупштини Ученичке задруге Техничке школе „Раде Металац”, коју је водила Мирјана Илић- координатор образовања одраслих, одржаној у Мејкерс лабу, изабран је нови директор ученичке задруге, Дејан Антић- наставник практичне наставе у машинству, поново је изабрана Мирјана Илић као председник скупштине и чланови Управног одбора () као и Надзорног одбора.

UZ 1

Присутнима се обратио бивши директор Ученичке задруге организатор практичне наставе Зоран Нешић и том прилико се захвалио свима на досадашњем раду, подсетио на резултате рада задруге и пожелео новом руководсву пуно успеха у раду.

UZ 2
Дејан Антић, нови директор Ученичке задруге захвалио се свима на указаном поверењу и истакао да ће наставити са радом као и претходни директор.

UZ 4n
Директор школе Данко Данковић изразио је задовољство активностима и постигнутим успесима ученичке задруге, напоменуо да смо једна од ретких школа на југу Србије која има ученичку задругу и да је захваљујући ученичкој задрузи школа доста побољшала услове свог рада. Захвалио се дугогодишњем руководиоцу а касније и директору задруге Зорану Нешићу и свим наставницима и ученицима на својим активностим. Новом руководству пожелео је пуно успеха у раду.

UZ 3

 

Штампа

О Ученичкој задрузи

Ученичка задруга Техничке школе „Раде Металац“ из Лесковца основана је 1984. године. Основана је као заједница ученика, наставника и сарадника која из дана у дан стварује своју делатност на начин којим да оправдава своје постојање а нарочито у последњих пар година. У то време је основана по одредбама Закона и средњој школи а на бази постојања одговарајућих кадровских, просторних и материјалних услова за рад.
Била је заснована на одређеним радним погонима као што су: браварски, стругарски, аутомеханичарски и електротехнички у којима су израђивани предмети од употребне вредности, као и поправка и израда школског намештаја.

Правилником о ученичким задругама од 27.04.2018. године Ученичка задруга је пререгистрована као посебно правно лице код Агенције за привредне регистре. Повећан је број делатности којим се задруга бави и које су повезане са образовним профилима у школи. Том приликом су формиране секције ученичке задруге: ЕКОЛОШКА, ТЕХНИЧКА, БРАВАРСКА, НОВИНАРСКА.

Ученичка задруга тренутно има 162 задругара од тога 102 ученика 30 наставника и 10 социјалних партнера родитеља. Основна делатност ученичке задруге данас је набавка уџбеника, школског прибора, копирање у школској књижари, израда предмета на 3Д штампачу, израда школског намештаја, израда експоната за научне паркове и центре за стручно усавршавање. Ученике - вредне задругаре, ученичка задруга награђује на различите начине у виду куповине школског прибора, плаћањем исхране, превоза и екскурзија.

Ове школске године израђен је намештај за Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Нишу ,за ОШ „Славко Златановић“ у Мирошевцу и ОШ „Бора Станковић“ у Вучју. Раде се експонати за Центре за стручно усавршавање у Лесковцу, Нишу, Књажевцу и Крушевцу.