Штампа

Дечја недеља

Дечја недеља обележена је у Техничкој школи "Раде Металац" од 03. - 09. октобра 2022.год

Ове школске године Дечја недеља обележава се од 03. - 09. октобра под слоганом "Шта детету треба да лети до неба"?

Активности су углавном организоване у школској библиотеци.

Ученици одељења I-5 направили су видео на тему: "Вештине комуникације". Ментор је била колегеница Светлана Mарјановић, професор историје.

Среда, 05.10. ученици одељења III-2 су одржали дебату на тему "Моје право да живим у здравој животној средини".

Четвртак, 06.10. колега Небојша Маринковић одржао је презентацију на тему "Дечја права". Презентацији су присуствовали ученици одељења II-2, одељења II-3, одељења II-8,одељења II-11.

Посебно треба истаћи да се већина ученика и известан број колега укључила у активност "Ходај за школу у оквиру Дечје недеље".

1

Све ове активности представљају подршку у остваривању дечјих права у Републици Србији. Циљ кампање је да прикаже шта је деци важно у одрастању. На овај начин промовишемо значај међусобног разумевања, дијалога и сталне бриге у остваривању права детета.

Штампа

"Са технологијом на ти"

У холу Лесковачког културног центра одржана је манифестација „Са технологијом на ти“ у организацији Технолошког факултета и уз сарадњу средњих школа са територије града. Посетиоцима свих узраста приближен је свет науке на један забаван и примамљив начин – од радионице здраве хране и кухињске лабораторије, преко сликања на платну и производње еко-горива, па све до сензора и роботике. Заинтересовани су могли да сазнају све о мудрој рециклажи кухињскг отпада, здравој исхрани, да испробају 3Д технлогије, сами направе препарат за негу коже, посластице и много других занимљивих ствари. 

Запажено учешће узела је и наша школа. Овом приликом приказана су два иновативна рада наших ученика који су  настали у овој школској години. Реч је о радовима електронски рулет и возило на даљински погон.

Sa T NA Ti

Такође, приказанан је и 3Д штампач и начин штампања на њему.

Безрезервну подршку ученицима пружили су наставници Игор Трајковић и Саша Илић.

Штампа

,, Ч И Т А Ј М О Г Л А С Н О“ пети пут

Под слоганом ,,Што више читам мање се питам“

Поводом Националног дана књиге 28.02.2022. укључили смо се у акцију ,,Читајмо гласно“, како би заједно пети пут обележили овај датум.

Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања на матерњем језику, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом у циљу афирмисања матерњег језика, културе и уметности, као и промоције рада и сарадње школских библиотекара.

Читајмо гласно са ученицима у школској библиотеци, у учионици, испред школе, на игралишту, у парку, на тргу, на ливади...

IMG 5201 1

Тим поводом  колегенице и колеге, професори српског језика и страних језика обележили су овај датум на својим часовима у току данашњег дана.

Активност је почела у 5 до 12, што симболички представља крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште.

Ученици наше школе читали су гласно омиљене љубавне и родољубиве стихове, као и одломке познатих дела из књижевности.

У реализацији активности ,,Читајмо гласно” учествовали су следећи ученици: Михајло Ђорђевић, Сара Цакић, Сташа Аритоновић I-8, Милан Николић IV-6, Анђела Тасић и Милан Ђинковић IV-9.                                                                                             Активност je реализована у складу са епидемиолошком ситуацијом, уз поштовање мера, због тога је мањи број учесника био присутан.

Активност ,,Читајмо гласно” реализовале Ирена Ћирић и Зорица Стојановић.                                                                                              Захваљујем се ученицима учесницима ове акције. Посебно бих се захвалила ученицима Алекси Јовић и Андрији Лазаревић, који су забележили овај догађај, како бисмо могли да га представимо широј публици.