Штампа

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2023/2024. ГОДИНЕ

 

Поштовани ученици и родитељи, школска 2023/2024. година почиње у петак, 1.9.2023. године.

Први и трећи разред наставу похађају у првој смени са почетком у 07:10 часова.

Други и четврти разред наставу похађају у другој смени са почетком у 13:15 часова.

Ученицима, родитељима и запосленима желимо успешну школску 2023/2024. годину.

 

Штампа

ТЕРМИНИ ФОТОГРАФИСАЊА - ЈУН 2021.

Термини фотографисања ученика у јуну 2021. године су:

1. уторак 15.06.2021. г од 11: до 14:00; 

2. среда 16.06.2021. г од 11:00  до 13:00;    

3. петак 18.06.2021. г од 11: до 13:00. 

Штампа

Техничка школа ''Раде Металац'' кроз 2020. годину.

Један од првих догађаја који је обележио почетак ове календарске године је Општинско такмичење из математике за ученике средњих школа, које је одржано 18.01.2020.године.
Наша школа била је 01.03.2020. године домаћин и Окружног такмичења у истој категорији као и Окружног такмичења из информатике 8.03.2020 .

27. јануара, у нашој школи је, пригодним програмом, обележена школска слава- Свети Сава.
У припреми и реализацији програма ученицима су помогли наставници Небојша Маринковић, Далиборка Стојановић и Лелица Мијић.

1_Priredba_Sveti_Sava.jpg

 У оквиру овогодишњих Светосавских свечаности, на Светосавској академији под слоганом „Светосавље, пут врлина“, добили смо Светосавску повељу за допринос ширењу духа Светосавља и унапређивању образовно- васпитног рада. За постигнуте изузетне резултате Светосавску повељу добио је и ученик наше школе Никола Марковић.

2_Akademija_Sveti_Sava.jpg


3 Povelja Sveti Sava

 18. марта 2020. године обележили смо  Дан школе. Ове године смо то урадили симболично садњом једне саднице липе испред школе.

6 Dan skole

Наши најбољи матуранти и ове године су награђени од стране града . Град Лесковац на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, 24. септембра, организовао је поделу уговора са новчаним износом од 25 хиљада динара најбољим матурантима.

7 Najbolji maturanti

У оквиру школе оформљена је ученичка задруга. Ученици и наставници, чланови ученичке задруге израђују школски  инвентар а у сарадњи са центром Центром за промоцију науке, израдили су експонате за паркове науке у оквиру Центара за стручно усавршавање у Лесковцу, Нишу, Крушевцу и Књажевцу. 
Од Министарства провете науке и технолошког развоја школа је добила 150000 динара за опремање Ученичке задруге у оквиру реализације пројекта тј. издавања часописа Ученичке задруге ''Задругар''.

8 Ucenicka zadruga

 Ове године оформили смо још један кабинет са рачунарима и зановили рачунарску опрему у још два кабинета. Од АМРЕС-а смо добили оптички интернет.

11 12 Racunarska oprema

Једна смо од пет школа у Лесковцу које су од Управе за трезор Министарства финансија добиле донацију у виду рачунарске опреме.

13 14 Donacija

Захваљујући 3Д штампачу, купљеном од средстава које су пре неколико година обезбедили град Лесковац и школа, наставник Саша Илић се прикључио акцији Визионра Србије и  штампао визире за здравствене раднике.

16 17 18 Viziri

Школа има статус ЈПОА (јавно признатог организатора образовања одраслих) и има најмодернији центар за завариваче у овом делу Србије. Захвалност за то дугујемо Немачкој организацији за међународну сарадњу (ГИЗ) и градоначелнику града Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу на подршци у формирању центра и томе што је град Лесковац учествовао са око 250.000 динара. За три године кроз центар је прошло око 100 полазника и највећи број њих је нашао запослење.

У току је израда елабората за акредитовање Обуке за одржавање моторних возила.

19 JPOA

Наставник практичне наставе Станиша Станковић са колегама и ученицима образовних профила Аутомеханичар и Аутоелектричар израдио је симулатор механичких и електронских кварова на аутомобилу. Tоком ванредног стања наставници су  искористили симулатор и снимали видео лекције које су касније користили у настави на даљину.

20 21 Radionica

Овај симулатрор школа је искористила и за наставак дугогодишње сарадње са Центром за стручно усавршавање у Лесковцу, у оквиру Европске ноћи истраживача 2020. године, где је презентована демонстрација симулатора.

 

 

Наставици наше школе учествовали су у снимању часова током септембра и новембра месеца за портал Моја школа РТСПланета и то за два предмета из подручја рада Машинство и обрада метала и три предмета из подручја рада Електротехника.

У школи постоји велики број секција а већ дужи низ година егзистирају и ученичке компаније. Кроз њихов рад ученици развијају предузетнички дух и стичу неопходна знања и вештине потребне за бављење приватним бизнисом.Ове године  је тим ученика учествао са својом идејом Freeze tech(производ за лакшу употребу фрижидера) на такмичењу Пословни изазов које  је онлајн одржано 14.10.2020 у оквиру програм Достигнућа младих.

Повратак у школске просторијенакон онлајн наставе чланови Историјске секције искористили су да поставе изложбу на тему Грчке митологије.

22 23 Sekcija

У школској библиотеци наставница Светлана Марјановић је одржала огледни час из Историје где су ученици презентацијом и глумом представили истакнуте личности из историје Карађорђа Петровића, Милоша Обреновића и султана Селима II. 


24 Ogledni cas

Ученички парламент наше школе конкурисао је на конкурс за финансирање омладинских пројеката које расписује и спроводи град Лесковац преко Канцеларије за младе, а све у циљу стимулисања младих Лесковчана да нешто корисно ураде за своју заједницу.

Назив пројекта је ''УЧИОНИЦА БЕЗ ЗИДОВА - ЗНАЊЕ БЕЗ ГРАНИЦА'' а циљ је изградња летњиковца у школском дворишту. У свечаној сали града Лесковца, 16. октобра 2020. године, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић доделио је председници ученичког парламента наше школе, Тамари Марјановић,  уговор  вредан 128685 динара.

25 KZM

 

Изградњу летњиковца реализују упосленици наше школе и ових дана се приводи крају.

26 Letnjikovac

 

 

У циљу безбедности ученика и запослених, град Лесковац је поставио заштитну ограду око предњег дела школског дворишта, према улуцама Димитрија Туцовића, Добриле Стамболић и Милана Топлице. Такође на захтев школе постављено је огледало на углу школе и улице Милана Топлице.

 

25 Ograda

 

Од јануара 2020. године наша школа учествује у пројекту Заједно ка средњој школи (друга фаза), који спроводи Центар за образовне политике (ЦОП) уз подршку Дечје
 фондације Pestalozzi, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Циљ пројекта Заједно ка средњој школи је да се ученицима из осетљивих група пружи подршка
да успешнозаврше основну школу,да наставе образовање у средњим школама и стекну диплому
средње школе.
Наставници и одељењске старшине ће бити оснажени да пружају усмерену подршку ученицима 
из 
осетљивих група, односно ученицима који су у ризику да не стекну диплому средње школе,.
Примењиваћемо различите мере и активности и сарађиваћемо са ОШ„Бранко Радичевић“ 
из Брестовца.
Средства од 106000 динара ове године искористили смо за набавку школског прибора и средстава за хигијену ученицима, организацију радионица са родитељима, стручном усавршавању наставника.

Такође су поједини ученици добили подршку у виду таблета и уџбеника.