Штампа

Мејкерс лаб у нашој школи

13. Децембар 2022. у 13 часова отворен је четврти Мејкерс лаб у Техничкој школи “Раде Металац” у Лесковцу.

Четири организације се удружују – Центар за промоцију науке, Иницијатива „Дигитална Србија”, Достигнућа младих у Србији и Нордеус фондација – како би заједно градиле систем подршке образовању.

5 6

Идеја Мејкерс лаба, јесте, да се ученици, уз подршку наставника, кроз тимски рад повежу и са другим иницијативама и програмима, да развију мултидисциплинарна знања и вештине, припреме се за свет предузетништва и наставе да уче и решавају задатке кроз иновативне методе. Кроз активности у Мејкерс лабу идеја је да се подстичу интереси ђака за науку и истраживање. Експериментисање, креативно решавање проблема, развој заједнице иновација, само су неке од карактеристика будућег рада и развоја у оваквој врсти простора.

Да би оваква идеја могла да се реализује, било је неопходно реновирати простор, опремити га најновијом опремом и обезбедити неопходне услове за учење кроз игру и иновацију. Група за образовање је, као и у осталим Мејкерс лабовима, опремила простор новим намештајем (специјални мејкер сто, столице, столови, лејзибегови, ТВ, клима, под, као и брендирање простора). У складу са подручјем рада школе, наставницима и ђацима донирана је и додатна опрема попут ЦНЦ машине, уз подршку Фондације Дивац.

 2

Поводом отварања окупили су се представници градске и локалне управе, као и наставници и ученици. У име Групе за образовање присутнима су се обратили в.д. директор Центра за промоцију науке, др Марко Крстић, извршни директор Достигнућа младих у Србији, Дарко Радичанин, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордуес фондације, као и Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија, а у име локалне самоуправе, Бранкица Стаменковић, члан Градског већа и истакла

„Ученици и наставници Техничке школе освојили су до сада велики број награда и признања на свим такмичењима, а у оквиру ученичке задруге су применили своја знања и креативност у изради експоната за научне паркове. Ово је право место да унапреде своја знања и вештине. Град Лесковац подржава рад не само ове школе, већ и свих осталих образовних институција на територији града, међу којима је и Центар за стручно усавршавање, у коме постоји Мејкерс спејс. Лесковац је први град у коме се налази и Мејкерс спејс и Мејкерс лаб, па очекујемо да ћемо као град ускоро бити и препознати по значајним пројектима који ће проистећи из ове сарадње.“

3

“Техничка школа “Раде Металац” односно њени наставници и ученици већ дужи низ година учествују на разним смотрама, пројектима и конференцијама. У многим организацијама препознати смо као расадник добрих и квалитетних идеја. Мејкерс лаб ће оплеменити како нашу школу, тако и Лесковац и ширу околину. Биће то један кутак где ће ученици и наставници моћи у тимском раду да сво оно научено теоријско знање преточе у праксу и пројекте и моћи ће већ кроз средњу школу да се баве активностима које повезују науку, технологију, предузетништво, уметност, математику и инжењерство”, уверен је директор школе Данко Данковић.