Штампа

Добитници Октобарске награде

За изузетне резултате постигнуте током школовања и за промоцију града Лесковца, ученици наше школе: Никола Марковић (IV године образовног профила електротехничар енергетике) и Душан Димитријевић (III године образовног профила електротехничар информационих технологија) добили су Октобарске награде. Ово највеће признање града уручено им је на свечаној седници Скупштине града Лесковца, одржане у сали Народног позоришта, којом је обележен дан града Лесковца, 11. октобар.

1

„Награда коју сам добио, представља ми обавезу да оправдам указано поверење кроз даљи рад, образовање и примерно владање“, каже Никола.

За Душана Октобарска награда представља материјализацију постигнутих успеха.

„Она је и показатељ бриге града Лесковца према успешним младим људима“, истиче Душан.

Добијању награде предходило је марљиво учење,одговоран однос према стицању нових знања и вештина. Никола Марковић освајач је првог места на државном такмичењу електротехничких школа Србије, одржаном у Нишу.

За 25 година, колико се одржава ово такмичење, Никола је први ученик из Лесковца који је постигао најбоље резултате из области енергетске електронике и електронике у енергетици, и први ученик који је добио Октобарску награду из ове области природних наука.

„То је велики успех за мене, мог ментора Миодрага Јањевића, све професоре који су дали допринос мом образовању, школи, а својим знањем сам презентовао свој град на најбољи могући начин.“

Душан Димитријевић учествовао је на такмичењима из математике, електротехнике и програмирања, високо био позициониран на ранг листама и освајач је бронзане и сребрне медаље на такмичењима из програмирања у оквиру Заједнице електротехничких школа Србије. И он је пун хвале за све професоре који су допринели његовом образовном развоју, а планови за будућност – на првом месту останак у родном крају.

„Тренутно сам на почетку каријере независног програмера видео игара (indie game developer). Заједно са групом младих људи, у малим тимовима развијамо игру са целокупним садржајем што подразумева програмерски, графички и музички део као и издавање са маркетингом. Све то са вишим циљем – стварање компаније. Постоји и web локација која је још увек у развоју, али је активна hazelmesh.com(hazel на енглеском значи лешник, што је у основи имена нашег града)“, истиче Душан.

Успех који је постигао Николи је омогућио упис на Електронски факултет у Нишу, без полагања пријемног испита. Већ на јесен креће у нова освајања знања и даље напредовање. Душана од факултета дели још цела година коју ће максимално искористити за стицање нових знања.

„Верујем да ће се младим људима отварати видици и да ће касније видети наш град као потпуно ново место са примењеном технологијом како у пољопривреди, тако и у осталим гранама привреде“, истиче Душан.

Школа је поносна на вас!