Штампа

Обележен дан Светога Саве у нашој школи

27. јануара, у нашој школи је, пригодним програмом, обележена школска слава- Свети Сава.

Да све протекне у најбољем реду и веселој атмосфери, побринули су се ученици наше школе:Марта Јовић, Страхиња Марјановић, Александра Крстић, Зорана Ђорђевић, Марко Трајковић, Анђела Лазаревић, Филип Јовановић, Сташа Крстић, Теодора Мијић, Анђела Стевановић, Катарина Марковић, Анђела Савић, Марија Стојановић, Милан Стевановић заједно са својим професорима Небојшом Маринковић, Далиборком Стојановић и Лелицом Мијић.

Sveti Sava 2

 Светосавље је, заправо, именица за православно хришћанство у српском стилу и искуству.То је општа православна вера коју нам је предао светитељ Сава као први српски архиепископ када је установио независну, то јест, аутокефалну српску цркву за наш васцели српски народ, како би православни Срби имали богослужење на свом језику и образовање и културу на свом језику. То истоветно светосавље има непролазну вредност,увек је савремено и модерно, зато што се тиче начина човековог постојања.Тосветосавље показује и колико је важан процес образовања у нашем народу и друштву, међу свом омладином наше миле отаџбине”, рекао је у беседи наставник верске наставе у нашој школи, др Илија Марчетић.

Sveti Sava 1

Он је истакао да светосавље указује на то да процес васпитања и личног усавршавања сваког младог човека наше заједнице има неизмерно велики значај за друштво у целини и за сваког појединца. За човека који се усавршава у могућностима свога познања. Познања себе, других, света у којем је настањен и стварности која му је дата као дар од Бога.То је та дивна космолошка истина којој нас хришћанство поучава, нагласио је др Илија Марчетић.

Ове године смо имали и посебан разлог да будемо поносни на себе. Школа може да се похвали добијањем светосавске повеље.

Повеља нам је додељена за допринос ширењу духа светосавља и унапређивању образовно-васпитног рада у 2019. години.

Повељу је доделио Организациони одбор светосавских свечаности града Лесковца.

И да додамо, мала школска свечана академија, била је изведена пред препуном салом ученика и професора, а на опште задовољство њених организатора и учесника.

Sveti Sava 3

Са свечаног скупа послате су хуманистичке поруке о љубави, доброти и праштању што чини сврху и смисао људских живота,нарочито живота младих и паметних људи који ће светлост Христове вере носити кроз време. То је управо чинио и највећи српски син, наш духовни отац, свети Сава.

У школи се годинама негује обичај наслеђивања улоге домаћина славе. Овогодишњи домаћин, Братислав Недељковић, професор физичког васпитања, предао је славу будућој домаћици, Лелици Мијић, професорки српског језика и књижевности.